Wat is een tomaat?

Wat een vraag, denk je misschien. Iedereen weet toch wat een tomaat is?  Maar stel die vraag maar eens aan tien mensen, en tien keer krijg je een verschillend antwoord. Wat komt er in jou naar boven? Stel de vraag aan een voedingswetenschapper en het antwoord zou kunnen luiden: ‘Een tomaat is een rode vrucht […]

Vlees eten: slacht een kip!

Vlees.   Het woord alleen al roept bij veel mensen vanalles op. En dat kan heel divers zijn: lekker!, dierenleed, ongezond, of juist: gezond, eiwitten, milieubelasting, slecht, vegetarisch, bio-industrie, plofkip, is het nog verantwoord vlees te eten?, vlees hoort erbij, … De feestdagen staan weer voor de deur, wat staat er dit jaar op het kerstmenu? […]

Reibekuchen mit Apfelmus

Met mijn lief een paar dagen ertussenuit geweest, naar Duitsland. Het plan opgevat om op de terugweg in Dortmund wat te eten om onze vakantie fijn af te sluiten. We troffen het: de hele binnenstad was omgetoverd tot een grote kerstmarkt, met vooral heel veel eetstalletjes. Bovendien bleek er ’s avonds een voetbalwedstrijd te zijn: […]

Waarom is het zo moeilijk voor ons om holistisch te kijken naar onze Voeding?

Dit komt omdat we allemaal het natuurwetenschappelijke visie, het nog altijd heersende paradigma in onze samenleving, hebben ingedronken. In tegenstelling tot deze wetenschappelijke kijk, richt een holistische benadering zich meer op het proces en minder op het stoffelijk resultaat.  Wij hebben echter geleerd een voedingsmiddel te beoordelen op de aanwezigheid van bepaalde stoffen. Bij de […]

Licht in vorm gegoten

In een vorige blog heb ik je er aan herinnerd dat we weliswaar voedingsmiddelen eten, maar dat het Licht is, waarmee we ons werkelijk voeden. Het zonlicht dat is opgeslagen in de planten die ons voedsel vormen. Alleen, hoe divers zijn alle levensvormen! De lichtenergie wordt niet alleen vastgelegd, maar neemt ook heel verschillende vormen […]

Wat is voedsel eigenlijk? Licht!

In deze blog wil ik eerst maar eens helemaal teruggaan naar de basis: Waarmee voeden we ons nou eigenlijk? We eten voedingsmiddelen, vaak in combinatie, en veelal bereid. We eten bijvoorbeeld appels, koffie met een koekje, we eten brood met kaas, of pasta bolognaise. Als we gaan benoemen wat we dan binnenkrijgen, hebben we de […]

Heb jij wel eens een anti-oxidant gezien…?

Het is toch bijzonder dat vrijwel niemand tegenwoordig meer raar opkijkt van termen als anti-oxidanten en omega-3 vetzuren. Had je 15 jaar geleden eens mee moeten komen! Iedereen ‘weet’ tegenwoordig hoe gezond deze stoffen zijn. Goed gedaan van de voedingswetenschap en niet te vergeten de voedingsindustrie. Want een nieuwe stof met een wetenschappelijk bewezen gezondheidseffect: […]

Je hebt: Tomaten, Tomaten en… Tomaten.

Ja, ik heb iets met tomaten. Vind ze niet alleen heerlijk, maar op een of andere wijze ben ik erg geboeid door deze plant. Ik gebruik deze mooie rode zomervrucht dan ook graag om het verschil duidelijk te maken tussen tomaten en uhh…. Tomaten! Zie je de tomatenplant weer voor je? Het zaadje dat kiemt. […]

Basilicum in een potje: ik leef!

Gisteren was ik eten bij een vriendin. Ze had een lekkere soep en een salade gemaakt en daarvoor had ze basilicum gekocht: een plantje in een potje. Ik zei haar dat ze de basilicum opnieuw kon laten uitgroeien en er zo lang van kan genieten. Voor mij is het heel raar om het potje leeg […]

Is Voeding nu meer ‘in’ dan vroeger?

Voeding is ‘in’. Geen rare uitspraak misschien, gezien de vele aandacht rond voeding en de veelheid aan visies over eten. Terwijl laatst een vriend zei: ‘ik houd me er niet zo mee bezig’. Ik krapte me achter mijn oor. Volgens mij kan dat laatste niet. Iedereen heeft namelijk een relatie met voeding. Eten is een […]