Je hebt: Tomaten, Tomaten en… Tomaten.

Ja, ik heb iets met tomaten. Vind ze niet alleen heerlijk, maar op een of andere wijze ben ik erg geboeid door deze plant. Ik gebruik deze mooie rode zomervrucht dan ook graag om het verschil duidelijk te maken tussen tomaten en uhh…. Tomaten!

Zie je de tomatenplant weer voor je? Het zaadje dat kiemt. De kiemblaadjes verschijnen en het plantje richt zich op naar de zon:  “Ja, zonnewarmte! Hier ben ik! Verwarm mij, dan kan ik groeien!” Tegelijkertijd friemelen de worteltjes zich dieper en dieper de aarde in, op zoek naar water en andere voedingsstoffen. Want ons plantje weet: in één seizoen moet het gebeuren…. En daarvoor zet het alles op alles. Als namelijk de herfst zijn intrede doet, dan is het gauw voorbij…

De omgevingsfactoren zijn voor het tomatenplantje van grote invloed op hoe het zich zal ontwikkelen (precies hetzelfde als voor ons, mensen). Zonder zonnewarmte kan een tomatenplant letterlijk nauwelijks tot bloei komen. Als ook de temperatuur laag is, zal hij niet hard groeien… Maar als het wel warm is, maar de plant weinig direct zonlicht vangt, zal hij veel blad gaan vormen, maar weinig bloemen, weinig vruchten, die bovendien moeilijk rijp (rood) worden. En als hij ook nog geregeld wat regen op z’n koppie krijgt, dan legt ie bovendien vroegtijdig het loodje…

Net als een mens moet ook een tomaat zich ‘weren’ tegen moeilijke of wisselende omstandigheden. Een tomaat komt echt tot z’n recht in een lekker mediterraan klimaat, daar hoort ie thuis. Lekker warm, in de volle zon. Aan de ene kant zorgen uitdagingen als kou, wind en regen ervoor dat de plant zich sterkt. Een buitentomaat is daarmee een heel andere plant dan een kastomaat. Aan de andere kant, als het teveel wordt, dan houdt het een keertje op.

Op een optimistische moestuinier na (mezelf incluis), worden tomaten in Nederland alleen in kassen geteeld. Het is hier dus gewoon net wat te koud voor onze vrienden. In mediterrane landen zie je tomaten trouwens meestal ook in kassen, tenminste voor de grootschalige teelt. Het voordeel is dat je de groei (omgevings)omstandigheden in een kas nauw kunt controleren, van ‘klimaat’ tot aarde.

Wat dit voor de plant betekent, is nu helder: een goede bedding, alles om optimaal te groeien, maar we kennen ook niet voor niets de uitdrukking ‘kasplantje’.

En de tomatenplant is méér dan dat wat wij bovengronds zien. Net zo goed als de stengel en de bladeren is het wortelgestel onder de grond deel van de plant. Ademhalen doet de plant door de bladeren, maar met de worteltjes neemt ie water en voedingsstoffen op. En naarmate er minder beschikbaar is, zal er harder gezocht en gewerkt moet worden om toch zichzelf te voeden. Ook dat geeft karakter aan de tomaat! Maar het moet ook weer niet te gek worden, als er echte tekorten zijn, gaat de plant in de problemen komen.

Maar daar hebben wij, ingenieuze wezens als wij mensen zijn, iets op gevonden! Uiteraard probeerden we de bodem waar de tomaten in groeien al wel te voorzien van voldoende water en voedingstoffen. Ja, de bodem, voeding voor nog veel meer schrijven… Met de introductie van het woord ‘substraat’ voor bodem, blijkt al hoe we naar Moeder Aarde kijken. We gaan echter een stap verder: tegenwoordig hebben vele tomaten die wij in de supermarkt vinden de aarde niet meer aangeraakt! Kun je het je voorstellen: planten die nog geen korrel aarde hebben ontmoet in hun leven?? De meeste tomatenplanten groeien tegenwoordig op bedjes van steenwol, waarbij water en voedingsstoffen in de ‘juiste’ verhoudingen worden toegediend.

Infuustomaten! Vanuit het efficientiedenken helemaal te begrijpen en typerend voor onze samenleving. Maar, dat bedenk je toch niet als je vanuit het Leven kijkt?

Mooie grote rode tomaten. Ja, dat wel. Maar heb je wel eens bewust het verschil geproefd tussen een ‘infuustomaat’ en een biologische tomaat (ook doorgaans uit de kas overigens)? Waar is het karakter? De vitaliteit? We kunnen ons afvragen waar we ons eigenlijk mee voeden als we dergelijke tomaten eten.

Geplaatst in gezondheid, tomaat, voedselproductie, wetenschap en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *