Waarom is het zo moeilijk voor ons om holistisch te kijken naar onze Voeding?

Dit komt omdat we allemaal het natuurwetenschappelijke visie, het nog altijd heersende paradigma in onze samenleving, hebben ingedronken. In tegenstelling tot deze wetenschappelijke kijk, richt een holistische benadering zich meer op het proces en minder op het stoffelijk resultaat.

 Wij hebben echter geleerd een voedingsmiddel te beoordelen op de aanwezigheid van bepaalde stoffen. Bij de vraag “wat is een tomaat?” wordt uitgegaan van de stoffen die bij ontleding worden gevonden. Een tomaat bevat onder andere veel vitamine A, vitamine C, lycopeen, foliumzuur en kalium. Daarmee zijn we in algemeen tevreden, maar de vraag wat een tomaat is, is hiermee niet beantwoord en de betekenis voor de voeding maar een klein beetje verklaard.

Het wordt al anders wanneer je de vraag stelt waarom een tomaat zo uitzonderlijk veel kalium bevat. Dan kun je bijvoorbeeld ontdekken dat planten in vergelijking met dieren en mensen algemeen veel kalium bevatten. En dan begin je je af te vragen waarom planten dat vele kalium nodig hebben.

Een fundamenteel andere manier van kijken dus, die een interesse in het leven wakker maakt. Het proces of de functie is namelijk primair, bestaand. Dit is het Leven zelf!

Geplaatst in gezondheid, tomaat, wetenschap en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *