Wat is voedsel eigenlijk? Licht!

In deze blog wil ik eerst maar eens helemaal teruggaan naar de basis: Waarmee voeden we ons nou eigenlijk?

We eten voedingsmiddelen, vaak in combinatie, en veelal bereid. We eten bijvoorbeeld appels, koffie met een koekje, we eten brood met kaas, of pasta bolognaise. Als we gaan benoemen wat we dan binnenkrijgen, hebben we de neiging om dat in stofjes uit te drukken. We zeggen bijvoorbeeld dat we koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgen. Dit zijn immers, zo hebben we dat geleerd, de voedingsstoffen in ons voedsel.  We hebben in de biologieles wel geleerd dat tijdens de fotosynthese uit koolstofdioxide en water onder invloed van licht glucose wordt gevormd. Het ‘onder invloed van licht’ neigen we echter snel te vergeten. We nemen inderdaad koolhydraten, eiwitten en vetten tot ons. Maar door alleen op deze wijze te kijken, zijn zijn we eigenlijk de essentie kwijtgeraakt! Het gaat namelijk niet om de voedingsstoffen, maar om het licht, dat erin is vastgelegd.

En de lichtenergie heeft een drager nodig: ze wordt gebonden aan aardse stoffen. Dat is wat planten voor ons doen: zij voeden zich direct met licht. Ze leggen voor ons de lichtenergie vast. Levenskrachten zijn dus door planten omgevormde lichtkrachten.

Zelf kunnen wij in principe niet direct de lichtenergie vastleggen. Wij voeden ons met ander leven, met door ander leven (planten) vastgelegde lichtenergie. En als we ons voedsel verteren, komt die lichtenergie weer vrij. En precies dat is wat we nodig hebben om te leven. De stofjes blijven namelijk bestaan, alleen nemen ze een andere vorm aan. Immers: bij het verbranden van koolhydraten wordt gewoon weer koolfstofdioxide en water gevormd. En de lichtenergie komt vrij! Die is voor ons beschikbaar! En het is de kwaliteit van het licht die voor een belangrijk deel bepaalt hoe gezond onze voeding is.

Dus, alles wat we eten komt uit het leven, uit het licht (behalve zout). Alles wat voeding is, komt van de zon. Er is geen leven zonder licht. Alle energie op aarde is ontstaan uit licht. Alle verbrandingsenergie die vrijkomt is vastgelegde zonne-energie.

Ja, we voeden ons met licht! Maar dat licht kan wel heel diverse vormen aannemen… Kijk maar eens naar de planten om je heen. Er valt dus nog een boel meer over te zeggen.

Geplaatst in gezondheid, licht en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *