Natuurlijk Tuinieren

De tuin als spiegel van de Ziel

Voor mij is de Tuin en Moeder Natuur een prachtige Spiegel én Ontwikkelingsweg.

Alles in de natuur heeft zijn eigen ritme. En iedere tuin heeft plekjes met een verschillend microklimaat, verschillende omstandigheden. Als mensen opgegroeid in deze ‘maakbare wereld’ hebben we de neiging alles naar onze hand te willen zetten. En hebben we ook de illusie dat we dat kunnen. Hoeveel gemakkelijker is het om met de Natuur mee te bewegen, in plaats van ‘alles onder controle te houden’. In het idee van de Natuurlijke Tuin betekent dat niet ‘niks doen’ of al het onkruid maar laten groeien. Het is creeren met de Natuur mee, creeren, sturen en meebewegen. En daarin ook ondervinden dat een idee dat je hebt, soms niet blijkt te werken. Dat sommige planten het op een bepaalde plek bijvoorbeeld gewoon niet goed doen. Maar het leuke is: je kan altijd weer bijsturen. Een spel van creatie in samenwerking met Moeder Natuur.

Net als leren schilderen. Maar dan is moeder Aarde je doek en levert ze ook je verf (zaadjes, planten). En ze schildert met je mee!

Jij denkt het penseel misschien in handen te hebben, maar zij laat zomaar vanalles verschijnen op je doek. Vader Hemel heeft ook een flinke vinger in de pap: een hoosbui en veel zon en ineens knalt je ontwerp het doek uit. En jij mag bijsturen, weghalen, aanvullen, … naar wens. En hoe doe je dat? Werk je samen of probeer je Moeder Aarde aan jouw wil te onderwerpen…? En net als bij schilderen zijn er ook bij tuinieren basisvaardigheden te leren. Maar het is vooral heel goed kijken.

Er valt zoveel te leren, beleven en ontdekken als we ons (opnieuw) gaan verbinden met Moeder Natuur. En wat is er fijner dan lekker buiten bezig zijn, verbonden met de elementen, en heel bewust alle seizoenen te mogen ervaren? En te zien hoe het zaadje dat je heb gezaaid langzaam uitgroeit tot een klein plantje, groter en groter wordt, zich ontwikkelt, en dan ineens een stengel met een bloem laat zien? En dat iedere plant zo totaal uniek is…

Ik vind het leuk om je te adviseren en begeleiden in de verbinding met je tuin. Als mijn visie je aanspreekt en het lijkt je fijn als ik je ondersteun, neem dan gerust contact met me op. Dan kunnen we in overleg kijken wat er mogelijk is.