Basilicum in een potje: ik leef!

de jonge blaadjes in de bladoksels

Gisteren was ik eten bij een vriendin. Ze had een lekkere soep en een salade gemaakt en daarvoor had ze basilicum gekocht: een plantje in een potje. Ik zei haar dat ze de basilicum opnieuw kon laten uitgroeien en er zo lang van kan genieten.
Voor mij is het heel raar om het potje leeg te oogsten en dan weg te gooien. Waarbij ik geen oordeel heb naar mijn vriendin. Ik zie dat het een andere manier van waarnemen is. Mijn vriendin ziet basilicum: ‘voedsel’, toevallig in wat aarde, maar klaar om te gebruiken. Ik zie basilicum: een levende plant, waarvan je kan oogsten voor gebruik, en ze leeft voort!
Zelf kweek ik ieder voorjaar zelf basilicum op uit zaad. Zo heb ik robuuste planten, waar ik lang van kan oogsten. Op de foto zie je mijn basilicum, een week of 4 geleden gezaaid. Als het warmer wordt en er geen vorst meer te verwachten is, gaat ie naar buiten.
Als je oogst, oogst je niet de blaadjes aan de zijkant, maar je breekt van boven de top af, en dan zullen de kleine blaadjes in de bovenste blad-oksel die nog aan de stengel zit uitlopen tot twee nieuwe steeltjes met blaadjes. Het beste is als je een steel oogst tot net boven de onderste blaadjes. Dan zullen die oksels uitlopen. Als je niet zou oogsten van je plantje dan gaat ze op een gegeven moment bloeien. Immers: elke plant wil bloeien en nakomelingen geven! In dit geval wil je dat voorkomen, want dan gaat alle energie naar de bloempjes. En dus uit de blaadjes die je juist graag wil eten. Zelf kan ik op deze manier een heel seizoen van mijn basilicum genieten!
Nu terug naar mijn vriendin. Al is het zeker zo dat ook haar plantje langer mee kan, er is toch nog wel iets meer over te zeggen. Ten eerste is het potje klein en de voedingsstoffen erin zijn inmiddels goeddeels op. Overplanten naar een iets grotere pot doet de kans op verdere groei toenemen. Maar dit plantje buiten neerzetten, daarmee is het oppassen geblazen. Het is letterlijk een ‘kasplantje’ en daarmee behoorlijk zwak. Dus op de vensterbank zou het moeten lukken, maar naar buiten plaatsen dient met veel beleid te gebeuren: een warme week uitzoeken zodat je plantje langzaam kan wennen aan lagere temperaturen.
Maar of je nu met je basilicum aan de slag gaat, of ‘m toch gewoon ‘leegoogst en weggooit’,
hopelijk ga je door deze blog in ieder geval anders kijken naar je plantje.
En misschien moet ik eens een experiment doen: mijn eigen basilicum vergelijken met een uitgeplant (biologisch) supermarktplantje… Ik hou je op de hoogte !

Geplaatst in kruiden, moestuin en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *